Letselschade door auto-ongeluk

letselschade auto-ongelukHeeft u een auto-ongeluk gehad? Dan is de kans groot dat u naast schade aan uw auto ook te maken krijgt met andere letselschade. Door een verkeersongeval of aanrijding kunt u vervelend letsel oplopen waardoor u met onverwachte kosten te maken krijgt. Alle kosten die voortvloeien uit het auto-ongeluk vallen onder uw letselschade. Wanneer een ander aansprakelijk is, heeft u recht op vergoeding van al deze letselschade.

Letselschade door auto-ongeluk? Neem vrijblijvend contact op voor advies. Onze letselschade specialisten werken landelijk, ook in Amersfoort.

Aansprakelijkheid letselschade auto-ongeluk

Krijgt u te maken met letselschade door auto-ongeluk? Dan is het van groot belang om uit te zoeken wie aansprakelijk is voor het ongeval. Wanneer u een ander aansprakelijk stellen kunt, heeft u immers recht op schadevergoeding van de letselschade en komt u in aanmerking voor kosteloze rechtsbijstand van een letselschade specialist.

Ander aansprakelijk voor het auto-ongeluk

Wanneer een ander volledig aansprakelijk is, zal deze alle letselschade moeten vergoeden. Dit is het geval wanneer u bijvoorbeeld voorrang had en zelf geen verkeersfout heeft gemaakt, wanneer u van achteren aangereden bent en uzelf niets te verwijten valt, wanneer u als voetganger of fietser bent aangereden en zelf geen schuld heeft of wanneer een kind tot 14 jaar is aangereden door een auto. Het is de moeite waard om direct na het ongeval de ander aansprakelijk te stellen, zodat u snel de letselschade door het auto-ongeluk kunt claimen.

Zelf aansprakelijk voor het auto-ongeluk

Als u zelf aansprakelijk bent, zal uw verzekering de letselschade van de tegenpartij moeten vergoeden. Als automobilist bent u verplicht WA verzekerd, de WA-verzekering keert de schade uit. U bent aansprakelijk wanneer u bijvoorbeeld geen voorrang verleende, iemand van achteren aangereden heeft of een voetganger op het zebrapad aangereden hebt. Afhankelijk van uw verzekering moet u zelf uw eigen schade betalen of zal uw verzekering een deel daarvan uitkeren.

Beiden aansprakelijk voor het auto-ongeluk

In sommige gevallen is niet één van beiden volledig schuldig. U bent dan beiden deels aansprakelijk voor het auto-ongeluk. We spreken dan over gedeelde aansprakelijkheid. In overleg of door uitspraak van de rechter wordt er een verdeling in de aansprakelijkheid gemaakt. Als u bijvoorbeeld door een verkeersfout of verwijtbaar gedrag 30% aansprakelijk bent en de tegenpartij 70%, wordt de schadeclaim voor letselschade aan de hand van deze percentages berekend.

Letselschade door auto-ongeluk berekenen

Het berekenen van letselschade door auto-ongeluk is een lastige klus. Het is daarom altijd aan te raden om een letselschade jurist in te schakelen, deze kan helpen met de aansprakelijkstelling en het berekenen van de totale letselschade. Vaak worden minder voor de hand liggende schadeposten vergeten, wordt er niet nagedacht over toekomstige kosten of zijn slachtoffers onvoldoende op de hoogte van hun rechten. Een ervaren letselschade jurist zal alle schadeposten samen met u inventariseren en op een rijtje zetten om de totale letselschade door auto-ongeluk te berekenen. Schadeposten die tot de letselschade behoren zijn onder andere:

  • Schade aan uw auto
  • Schade aan persoonlijke bezittingen als een telefoon, kleding of tas
  • Medische kosten die niet worden vergoed, zoals medicatie en medisch specialisten
  • Toekomstige kosten voor bijvoorbeeld een traplift of operatie
  • Verlies aan verdienvermogen, misgelopen inkomsten door ziektedagen of arbeidsongeschiktheid
  • Kosten voor hulp in de huishouding en klusjesman
  • Kosten voor een letselschade specialist
  • Smartengeld voor pijn, verdriet en gederfde levensvreugde

Kosteloze juridische bijstand na auto-ongeluk

De kosten voor juridische bijstand van een letselschade specialist, zoals één van onze letselschade juristen, maken deel uit van de totale letselschade. Dat houdt in dat degene die aansprakelijk is voor het auto-ongeluk en de letselschade die daaruit voortvloeit, ook de kosten voor uw juridisch adviseur dient te vergoeden. Het inschakelen van een letselschade jurist na een auto-ongeluk is altijd verstandig. Een letselschade jurist kan u helpen met de aansprakelijkstelling en het berekenen van de letselschade en bovendien de schadeclaim indienen en u vertegenwoordigen bij de onderhandelingen met de tegenpartij. Terwijl u zich richt op uw herstel, claimt uw letselschade jurist maximale schadevergoeding.

Bent u benieuwd of u recht heeft op kosteloze rechtsbijstand? Neem vrijblijvend contact op, wij informeren u graag! Onze letselschade juristen bezoeken u thuis in Amersfoort om uw zaak te bespreken indien u dit wenst. Een eerste kennismakingsgesprek is kosteloos en blijkt de ander aansprakelijk voor het ongeval, dan zijn er voor u ook geen kosten verbonden aan de verdere juridische hulpverlening van onze letselschade deskundigen. Mocht uw zaak onverhoopt voor de rechter moeten komen, dan draagt uw letselschade jurist de zaak over aan een betrouwbare letselschade advocaat. Dit is echter zelden noodzakelijk, slechts 3% van de letselschadezaken eindigt in de rechtbank.