Vervoersbedrijf aansprakelijk stellen

vervoersbedrijf aansprakelijk stellenHet gros van de letselschadezaken die wij behandelen heeft betrekking op een ongeval in het verkeer. Ook ongelukken met een bus of tram komen regelmatig voor. Bent u aangereden door een bus of tram, of was u passagier ten tijde van een ongeval, dan vraagt u zich waarschijnlijk af: ‘kan ik het vervoersbedrijf aansprakelijk stellen?’ Bent aangereden op de fiets of lopend, dan gelden er andere regels dan bij aanrijdingen tussen een auto en een bus of tram. In alle is het mogelijk dat u recht heeft op schadevergoeding en kunt u het vervoersbedrijf aansprakelijk stellen.

Voor advies en hulp in verband met letselschade door een bus of tramongeval, kunt u onze letselschadejuristen vrijblijvend contacteren.

vervoersbedrijf aansprakelijk stellen

Bent u aangereden door een bus of tram, dan denkt u wellicht dat u de chauffeur aansprakelijk dient te stellen. Echter, de chauffeur deed zijn werk en was in dienst van het vervoersbedrijf. Door het vervoersbedrijf wordt het ongeluk als een bedrijfsongeval behandeld omdat het vervoersbedrijf aansprakelijk is voor de letselschade die werknemers bij een derde veroorzaken tijdens het uitoefenen van hun werkzaamheden. Ook wanneer u de chauffeur aansprakelijk stelt, krijgt u te maken met het vervoersbedrijf.

Aansprakelijkheid vervoersbedrijf bij aanrijding

Kwetsbare verkeersdeelnemers
We onderscheiden in het verkeer verschillende groepen weggebruikers: gemotoriseerd verkeer en kwetsbare verkeersdeelnemers. Voetgangers en fietsers vallen onder de groep kwetsbare verkeersdeelnemers. Bent u lopend of op de fiets aangereden, dan leidt dit vrijwel altijd tot vergoeding van minimaal 50% van uw letselschade. De verzekeraar van het vervoersbedrijf dient dus minsstens 50% letselschade te vergoeden, wat kan oplopen tot 100% indien de voetganger of fietser geen enkele blaam treft.

Bijzondere verkeersdeelnemers

Onder de groep kwetsbare verkeersdeelnemers nemen kinderen tot 14 jaar een aparte plaats in.
Is uw kind aangereden en vraagt u zich af wanneer het vervoersbedrijf aansprakelijk stellen zin heeft? Wanneer een kind is aangereden door een gemotoriseerd voertuig, kunt u vrijwel altijd het vervoersbedrijf aansprakelijk stellen. Kinderen tot 14 jaar genieten, door hun kwetsbaarheid en onvoorspelbaarheid, extra bescherming in het verkeer. Dit houdt in dat een bus- of trambestuurder hier rekening mee dient te houden en dat als er toch een aanrijding plaatsvindt, het kind recht heeft op volledige schadevergoeding.

Gemotoriseerd verkeer

Onder gemotoriseerd verkeer vallen alle voertuigen met een motor zoals een auto, vrachtwagen, scooter en motor. Indien u als automobilist, scooter- of motorrijder bent aangereden door een bus of tram, kunt u het vervoersbedrijf aansprakelijk stellen als de bestuurder van dit voertuig de aanrijding heeft veroorzaakt. Dit soort zaken worden afgehandeld als ware het een aanrijding tussen twee reguliere gemotoriseerde voertuigen, waarbij de aansprakelijke partij altijd de kosten van het slachtoffer betaalt.

Gevallen in bus of tram

De bus maakt een onverwachte wending, de tram remt plotsklaps hard en u komt ten val. Hierdoor valt u met uw hoofd hard tegen een voorwerp of op de grond. In dergelijke gevallen kunt u vrijwel altijd het vervoersbedrijf aansprakelijk stellen. Het vervoersbedrijf heeft de plicht u veilig te vervoeren en letselschadevergoeding te betalen wanneer u door deze reis letsel oploopt. Alleen wanneer bijvoorbeeld de chauffeur uit overmacht handelde kan onder deze aansprakelijkheid worden uitgekomen.

Juridische hulp letselschade claimen

Heeft u een ongeluk gehad met of in een voertuig van een vervoersmaatschappij? Vraagt u zich af wanneer kan ik het vervoersbedrijf aansprakelijk stellen? Neem contact op met één van onze letselschade juristen. Wij komen graag bij u thuis om u te adviseren over de procedure letselschade claimen. Onze deskundigen beschikken over alle benodigde kennis en ook onze kosten kunt u verhalen op het vervoersbedrijf. Wij bedienen het hele land en komen ook in Amersfoort bij u langs. Aarzel niet te lang en zorg dat u krijgt waar u recht op heeft: schadevergoeding voor uw letselschade.